divendres, 2 d’octubre del 2009

Els gats van al circ!

El circ de Tarraco és un dels catorze monuments de la nostra ciutat que forma part del ‘Conjunt arqueològic de Tarraco’ declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO el 30 de novembre del 2000. Tal com està documentat, el projecte correspon a l’època flàvia i la seva construcció data de finals del segle Id.C.; per tant és un dels últims elements construïts en la zona imperial.
En el circ s’hi practicaven carreres de quadrigues i altres activitats dedicades al oci.


Actualment, el nostre oci és diferent, i ara diverses taules dedicades al menjar i al beure ocupen la arena del circ, donant pas a la Plaça de la Font.

Ara també si realitzen carreres, però no de carros, sinó de gats. Aquest canins, amics dels homes des de fa tants anys s’han fet amos y senyors del circ i d’altres monuments romans. Del circ, no han triat qualsevol lloc, sinó que estan abonats a la zona de la tribuna presidencial romana (Pulvinar) –actualment darrera de la Plaça del Sedassos-.

Imatge extreta de la web www.spanisharts.com

Alguns dels veïns de la Part Alta, poc conscients dels danys que poden ocasionar aquests animals i les seves necessitats fisiològiques al monument, els hi porten aliments i aigua. Així, la colònia de gats es va fent gran. No sé si arribats a aquest punt la UNESCO entendria aquest fet com la protecció, la conservació, la millora de l’entorn i la musealització dels edificis.

Tot i així, els gats no són els únics que han ocupat el circ. Els humans també. L’arena del circ s’ha convertit en una zona d’oci plena de taules destinades al menjar i al beure. I si no que els hi preguntin als veïns de la Plaça de la Font que estan en peu de guerra.