dilluns, 9 de novembre del 2009

'El somni de Tarraco' conquesta les llibreries


Recentment ha sortir a la venta ‘El somni de Tarraco’. No sé si serà uns dels llibres d’aquest Nadal (ja que la tirada i la promoció estant sent considerable),però sens dubte és llibre entretingut tant per regalar com per llegir.

Els que són tarragonins s’han de sentir satisfets de que una novel.la històrica amb alguns elements ficticis (com ara alguns personatges) sigui notícia. I els que no ho són, doncs també, perquè com diu l’autor, Xulio R. Trigo “Tarraco és la gran desconeguda, tant per alguns tarragonins, com per una bon part de catalans”.
Així, l’autor intenta posar les coses al seu lloc en una novel.la on la ambició és un dels temes centrals. Com també ho són la contextualització històrica (27a.C i IIdC) i la reconstrucció dels escenaris de l’època.

Pot sorprendre al lector el fet que l’emperador August no sigui el personatge principal,“encara que és clau dintre de la novel.la perquè ell és qui mou molts fils”, explica Trigo. “D’altre banda, si m’hagués centrat en la figura d’August, ara no tindríem una novel.la històrica, sinó una biografia, i jo aposto pel procés creatiu. Tot i així, el període de documentació es va allargar durant mesos, fins que va arribar un moment que gairebé em vaig obligar a parar, sinó no hauria acabat mai”, afirma l’autor.

Prenent un cafè en un bar situat davant de La Rambla l’autor em continua comentant alguns detalls més de la seva novel.la. I amb la fascinació que s’expliquen les coses quan un s’emociona amb allò que està dient, em confessa que un dels aspectes que més li va sorprendre durant el procés de documentació va ser descobrir que la verdadera Tarraco no és la que s’ensenya als turistes, sinó la que està enterrada sota les nostres cases. Però, ¡Es clar!, no podem pas destruir la ciutat!. “Sinó intentar explicar-la i promocionar-la el millor possible”, afirma l’autor. Una bona manera és aquest llibre.

Pots descarregar aquí el primer capítol en pdf.