dilluns, 30 de novembre del 2009

Un examen a Tarraco

“El potencial de la Tarragona romana persisteix, però no s’han fet els deures”, explica Rafael Gabriel, President de la Arqueològica de Tarragona, quan li pregunto quina és la seva valoració personal sobre la feina feta des de que Tarragona va ser ser declarada Patrimoni de la Humanitat. I és que precisament aquest dilluns 30 de novembre ha fet deu anys d’aquesta declaració. Potser és un bona efemèride per celebrar, però sens dubte també és una bona ocasió per fer autocrítica i fer balanç. Som-hi doncs.

El fet és que aviat vindran els senyors de Icomos. Icomos és una ONG que té uns inspeccionadors que s’encarregaran de trepitjar el terreny, mirar les restes i prendre notes. A partir d’aquí eleboraran un informe que enviaran a la Unesco. I la Unesco decidirà… I la pregunta és, Pot Icomos fer un informe desfavorable? Haurem d’esperar per veure-ho.

“El ritme d’inversió a les restes, tant per part de l’Ajuntament com de la Generalitat , no ha sigut gens bo. La situació no millora”, afirma Gabriel, “hi ha diferents temes pendents, com ara la capçalera del circ, la muralla o la font monumental…”, afegeix el President de la Arqueològica.




Però Rosa M. Rossell, Tinenta d'alcaldia coordinadora de l'Àrea de Cultura i consellera de Patrimoni, és més optimista: “En un mail m’explica que Tarragona va ser declarada Patrimoni de la Humanitat l'any 2000, però en cap cas hi ha requisits per tornar a declarar-nos Patrimoni de la Humanitat, ja que ja ho som. És per això que no podem deixar de ser-ho”. Això és tot el que ha contestat Rosell en un mail ple de preguntes.

Les altres qüestions que li plantejava com ara: “Quina valoració fa de la feina feta des de que es va declarar Patrimoni de la Humanitat?; Durant el 2010, en quins projectes treballaran? o Què es pot millorar per tal de promocionar millor la Tarragona romana?” han quedat a l’aire i no les ha contestat.